South Colonie CSD Saddlewood Elementary Media Center

Colonie, New York

South Colonie CSD Saddlewood Elementary Media Center

Colonie, New York

Creating a shared sense of community among Saddlewood’s K-4 students and staff was the impetus for the new 3,000-square-foot elementary media center. The design includes a dynamic open space plan to promote easy supervision of students. It remains flexible to carry out activities such as small- and large-group instruction, individual research, listening/viewing and storytelling/reading activities and computer usage.

To distinguish spaces for these components and accommodate multiple functions necessary to this learning environment, shelving and furniture stations were designed to frame research and instructional areas separate from spaces like the Story Corner. This design configuration creates a unified research and instructional facility that integrates technology and accommodates a variety of activities and groups simultaneously.

Since the addition was situated on the north side of the school, special consideration was given to incorporate natural day-lighting without glare or overheating through the design of a curved glass curtain wall. While this feature offers practicality, it also creates energy and enhances the visual appeal of this space, thus providing a media center that fuels learning, collaboration and independence.

For more projects in this district, please visit South Colonie Central Schools District-Wide Construction.

×
×